Hírek

szombat, 23 február 2019 08:57

A horgászat fajtái

Az esetek túlnyomó többségében a természetes csalikkal űzött alap módszerek (úszózás, fenekezés) könnyebben és gyorsabban sajátíthatók el a kezdő horgászok számára, mint a lényegesen nagyobb ismeretanyagot és gyakorlatot megkövetelő műcsalis horgászat (pergetés, műlegyezés).

Természetesen a hagyományos úszós és fenekező módszerek eredményes gyakorlása is a tökéletességig fejleszthető, ami lemérhető a gyakoribb és nagyobb fogásban.

A finomszerelékes horgászaton belül az úszós módszerek kísérleti műhelye és motorja a versenyhorgász sport. Újításai, vívmányai tetten érhetőek a hobbi horgászatban is. A korszerű könnyű- úszós gyűrűzetlen (spicc bot, rakós bot) és gyűrűzött horgászbotos (match, bolognai) technikák a mai viszonyok között szinte kikerülhetetlenek a sportszerű úszós békéshalazásban. 

A kezdő horgászok által is könnyen és gyorsan elsajátítható, az orsó használatát nélkülöző spiccbotos úszózással a kisebb egyedsúlyú, de gyakori kapásokkal szórakoztató keszegfélék és pontyok(1-1,5kg-ig) ejthetőek nagy biztonsággal zsákmányul.

Úszós horgászat

Csónakból vagy stégről a legjobb úszós szerelékkel horgászni. Partról csak akkor érdemes, ha elég mély (1,5m) a víz, különben nem valószínű, hogy horogra akad bármi is. 

Bot: spiccbot (sima egyszerű teleszkópos bot gyűrűk és orsó nélkül, amilyen hosszú a bot, pl 3m, annyi damilt kell rákötnünk 3m-t (zsebpecát)

vagy egyszerű gyűrűs bot orsóval.

Beetetés: valamilyen ízesített (mézes, málnás) por etetőanyaghoz kicsi vizet adunk, hogy jól formálható legyen, gombócokat gyúrunk, és bedobálunk párat.

Csali: csontkukac, darabolt földigiliszta, kenyérgombóc, szúnyoglárva (ha sikerélményt szeretnénk, a csontkukac és a szúnyoglárva a legjobb, azt szinte minden hal szereti.

Fontos: ha nincs kapás, az azért lehet, mert nem megfelelő távolságra horgászunk, nincs elég mélyre eresztve a horog (csali) vagy túl mélyen van. Ezen az úszó fel - le húzásával tudjuk állítani.

Fenekezős horgászat

Fenekezni szinte bárhol lehet, ahol nincsenek a fejünk fölé benyúló faágak (ha nem vigyázunk, könnyen fölakadhat a horog és vele együtt az egész szerelék a fára, bokorra, és akkor csak az olló segíthet...)

Bot: erős, gyűrűs bot -én üreges, üvegszálas tengeri botot használok, az biztos, hogy nem törik el még egy 10kg-os pontytól sem. /A tömör üvegszálas botok hátránya, hogy nagyon nehezek/

Csali: etetőkosárba por etetőanyagból gyúrt gombóc, lehet belekeverni kukoricát, csontkukacot, gilisztát, málna aromát... Horogra kukorica, giliszta, nokedni, édes pufigolyó, stb... Minél édesebb, vagy büdösebb valami, annál jobban felkelti a halak érdeklődését, és annál messzebb érződik a vízben...

Fontos: ha tehetjük, kérdezzük meg valakitől, hogy nincsenek-e faágak, nagy szemét a fenéken, nehogy leakadjon a horog, mert akkor lőttek a szereléknek és X100m damilnak is...

Pergető horgászat

Rablóhalra lehet ezzel a módszerrel pecázni. Ennél a fajtánál nincs szükségünk se úszóra, se ólomra, csupán egy műcsalira, melynek ezernyi fajtája létezik, attól függően, milyen vizen, milyen napszakban, évszakban horgászunk.

Bot: pergető bot, speciálisan ehhez a módszerhez van kitalálva, rendkívül rugalmas, erős orsóval.

Csali: valamilyen műcsali, lehet gumiból (twister), fából, műanyagból (műhalak), fémből (villantó)...

Read 538 times